• Revista Sagrat Cor

Bookcrossing a l'escola: leave a book, take a book!


Aquests dies la porteria de l’escola es converteix en un espai d’acollida i intercanvi de llibres, seguint el moviment bookcrossing, que busca connectar la gent a través dels llibres. El bookcrossing és donar a un llibre una identitat única, viatgera. És agafar aquell llibre que et van comprar els teus pares un Sant Jordi i que no et va agradar mai, o aquell que tants cops t’has rellegit, o el que simplement tens ganes de compartir, i deixar-lo a la prestatgeria, a l’espera que un altre lector se l’emporti a casa seva. I pot ser que es quedi allà, o en una altra parada de bookcrossing, o en una altra ciutat del món. El bookcrossing aprofita la globalització i la rica interculturalitat del segle XXI perquè els llibres i els lectors també en puguem gaudir. Els llibres són universals, ens connecten.


Aquest fenomen va néixer quan l’empresari Ron Hornbaker es va adonar que existien moltes webs per seguir dòlars o imatges, però cap per seguir llibres. Després de tot, els llibres són més que objectes tangibles: posseeixen elements d'afecció emocional i opinió forta. Van ser aquestes idees les que el van impulsar, juntament amb la seva dona i els cofundadors Bruce i Heather Pedersen, a llançar el lloc web el 21 d’abril de 2001. Segurament, ni aquell any ni els següents vam sentir parlar d’aquesta inciativa; és ara que comença a agafar força. Els deu països que més hi participen són: Estats Units, Alemanya, el Regne Unit, Holanda, Finlàndia, Canadà, Austràlia, França, Portugal i Espanya.


És molt fàcil començar a formar-hi part, només s’han de seguir tres passos: el primer és registrar-se a la web gratuïtament, i afegir al teu llibre una etiqueta digital per poder saber en quina part del món està en tot moment. El segon, compartir el llibre, ja sigui amb un amic, amb algú que no coneixes o en una parada de bookcrossing com la de l’escola. I el tercer, seguir les aventures i ells lloc pels quals viatja el teu llibre.


A l’escola és molt fàcil participar: LEAVE A BOOK, TAKE A BOOK. Teniu diferents opcions:

- Agafa un llibre que un altre lector hagi deixat i retorna’l després.

- Canvia’l per un llibre teu.

- Amplia el fons amb els teus llibres.


Actualment hi ha 1.935.674 bookcrossers (usuaris i/o participants del bookcrossing) i 12.766.642 llibres viatjant a través de 132 països. Esperem que aquests nombres, i les ganes de compartir una cosa tan meravellosa com els llibres, augmentin al passar per la nostra escola.


Mireia Mejias,  alumna de 3r ESO
12 vistas

© 2023 Vedruna Sagrat Cor

  • Negro del icono de Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Negro Twitter Icono