• Revista Sagrat Cor

Sabeu la història de la Cisqueta?


Si heu viscut alguna castanyada a la nostra escola, sabreu que el moment estel·lar del dia és quan apareix la Cisqueta.


Fa molts anys, molts... que està amb nosaltres. Al principi sortia també per la festa de Carnaval, quan els més petits feien una volta per fora del col·legi. Ella era la que presidia la rua, i us podeu imaginar els plors que hi havia. Més endavant li van reformar la cara, i va passar a ser com és ara. Vam pensar que estaria bé posar-li un nom i fer alguna cosa perquè els nens li perdessin la por.


El nom de Cisqueta, va ser degut al fet que l'home que la portava en aquell moment era el Francesc Samper, pare de tres nens que col·laborava sempre amb nosaltres.

Donar-li un nom va ser la manera de què fos més propera a tots. La resta... la va fer la màgia.

Plagiant a un avi que feia sortir caramels dels arbres, quan els seus fills li portaven el menjar al camp, vam pensar que era una bona manera d'apropar la nostra bruixa de braços molt llargs a tots els nens.


Així va ser com fa ja uns quants anys, el dia abans de la castanyada, els nens que feien parvulari en aquell moment, van veure arribar una carta a la seva classe de part de la bruixa Cisqueta:

"Hola a tots, sóc la bruixa bona del col·legi. Ja sé que no sóc molt guapa però a mi m'agraden molt els nens. Com que em fa ballar un senyor que es diu Francesc, de nom m'han posat Cisqueta. Ah! M'han dit que us porteu molt bé! Ara, si tanqueu els ulls i penseu que sereu bons podeu sortir al jardí perquè us he deixat una sorpresa. I demà us espero a tots a la festa de la Castanyada. Un petó molt fort.

Cisqueta"


Us podeu imaginar l'alegria d'anar pel pati buscant la sorpresa...i quan amb aquella edat trobes de sobte un arbre, que està carregat de piruletes penjades, no hi calen paraules perquè només hi ha emocions.

No cal dir que els plors van disminuir... I de quina manera!


Des d'aleshores, cada any quan arriba la castanyada, els més petits esperen la carta, o la trucada de la Cisqueta i el moment de poder sortir a buscar la sorpresa ensucrada i màgica que arriba cada curs. Després a la tarda quan surt al pati dels grans a córrer i ballar, es barreja l'alegria amb la por, els que es senten valents perquè s'apropen a tocar-la i els que es senten valents mirant-la des de lluny.


Si parlem de la Cisqueta, parlem de por, alegria, plors, riure, crits, corredisses, parlem de cor accelerat, però sobretot, parlem de màgia...
29 vistas

© 2023 Vedruna Sagrat Cor

  • Negro del icono de Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Negro Twitter Icono